Win-win voor mens en natuur: Zwinuitbreiding vier jaar later
Vier jaar na de uitbreiding van de Zwinvlakte maak ik, samen met wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts de balans op van de toen ondernomen acties. De positieve gevolgen zijn verregaand zichtbaar!
5 redenen waarom streekeigen plantgoed beter is voor jou en je tuin: Behaag je tuin-actie
Naar goede gewoonte organiseren de Regionale Landschappen Westhoek en Houtland & Polders, samen met de Provincie West-Vlaanderen de Behaag je tuin-actie. Dat is niet alleen goed voor je bodem en tuin, maar ook voor de dieren en het landschap rondom!
Vier jaar Transmobil: mobiliteit over grenzen heen
Na het slotevent in november maak ik de balans op van het grensoverschrijdende, Interreg-V project Transmobil. Zo konden we nagaan hoe het is gesteld met het mobiliteitsaanbod in en rond de West-Vlaamse grens met Frankrijk.
Een provinciaal beleidskader kleine windturbines: wablief?
Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere ondernemingen en landbouwers beginnen de weg naar kleine windturbines te vinden. Eigen duurzame energie opwekken is erg aantrekkelijk door de hoge energiekosten. Maar hoe zit het juist met het provinciaal beleidskader errond?
MDK-ZONE provinciedomein Atlantikwall Raversyde: waar erfgoed, natuur en spelen harmonieus samenkomen
Recent begonnen we met de werken aan de MDK-zone op het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende. We gaan er de natuurlijke kustverdediging herstellen, een uitkijkpunt op de bunker inrichten en een houten speelzone opbouwen.
2000soortenjaar De Gavers in cijfers
Een jaar lang, met experten en vrijwilligers, dieren en planten opsporen in Provinciedomein De Gavers. Dat was de opzet van het 2000soortenjaar, én het draaide uit op een groot succes, uit te drukken in zowel cijfers als in mentaliteit!
Op weg naar een betere bodem: ploegloos boeren
Deze zomer ging ik eens langs bij landbouwer Norbert Deraedt en zijn vrouw Brigitte in het heuvelrijke Kemmel. Niet zonder reden weliswaar, want ik wou het met hen hebben over hoe ze aan ploegloos boeren doen om het probleem van wegspoelende grond bij de bron aan te pakken: de bodem.
Onbekend, maar niet onbemind: de West-Vlaamse Provinciale Minaraad
Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de West-Vlaamse Provinciale Minaraad (Milieu en Natuurraad) liet ik me samen met voorzitter Dieter Anseeuw interviewen door Peter Norro. Een fijn gesprek over hun werking, de adviezen die ze geven en de impact van de Minaraad!
Nabije natuur en groenplekken in West-Vlaanderen
Even op adem komen in de natuur biedt voor iedereen voordelen. Ook zonder gezondheidskwaaltjes is het goed om wat tijd te spenderen in een bos, langs een groen wandel- en fietspad of aan het strand. Ik kan jullie alleen maar aanraden om zo veel als mogelijk de West-Vlaamse natuur in te trekken!
Op stap met de Kerkuilwerkgroep Westhoek
Op een zeer warme zaterdagvoormiddag sprak ik af met de Kerkuilwerkgroep Westhoek, aan een boerderij in het Ieperse Vlamertinge. Samen met landbouwer Wim, ringer Serge en Isabel, coördinator van de Kerkuilwerkgroep, ging ik op pad om jonge kerkuilen en torenvalken op te sporen en te…
Provinciaal soortactieplan voor boomkikkers
Recent keurde de Provincie een nieuw provinciaal soortactieprogramma voor boomkikkers goed. Daarvoor werken we samen met het Regionaal Landschap Houtland & Polders. Zo hopen we de boomkikkerpopulatie te beschermen en zelfs uit te breiden, door concrete beheersmaatregelen en extra werkzaamheden uit te voeren.
Natuur op doktersvoorschrift
Een opkomend idee, zowel in de media als in de gezondheidszorg, is een bezoekje aan de natuur als vorm van therapie of medicijn. Het positief effect van wat groen op je mentale en fysieke welzijn valt niet te onderschatten. Geïnspireerd door het symposium ‘Natuur op Voorschrift’ schreef ik deze blog over wat natuur kan betekenen voor jou en je gezondheid.
Verandering en verbetering op komst voor het West-Vlaamse spoorwegennetwerk?
Het voorstel van het nieuwe NMBS-beheerscontract zette me aan het denken over het West-Vlaamse spoorwegennetwerk. Er is veel ruimte voor verbetering in onze provincie. Dan heb ik het niet alleen over meer en snellere treinen, maar ook over veiligere fietsstallingen, toegankelijke stationsgebouwen, verhoogde perrons én comfortabeler spoorwegmaterieel.
West-Vlaamse dorpen van en voor de toekomst
Met uitdagingen zoals verappartementisering en gezinsverdunning is het moeilijker dan ooit voor lokale besturen om bouwprojecten te beoordelen. Met de Toolbox Dorpse Architectuur kan je makkelijker nadenken over meervoudig wonen en hoe dat de leefomgevingskwaliteit van je dorp kan verhogen!
Het niet te onderschatten belang van bijen voor onze samenleving
Bijen zijn een essentieel onderdeel van onze samenleving: ze zorgen voor onze voedselgewassen en bestuiven bloemen en planten. Helaas wordt hun bestaan sterk bedreigd en daarom zet ik hen graag extra in de kijker met deze bijenblog!