De week van de honingbij, hommels & wilde bij 🐝
Niet alleen tijdens de ‘Week van de Bij’ verdienen honingbijen, hommels en wilde bijen hun spotlight. Ze worden bedreigd door de Aziatische hoornaar, tekort aan voedsel en pesticiden. Diezelfde bijen zijn ook onmisbaar voor onze samenleving en verdienen onze bescherming!
Hoe ervaren inwoners windturbines in hun buurt? – belevingsonderzoek windmolens
Met de Provincie namen we een bevraging af bij omwonenden van windmolens. Er is nog werk aan de winkel, maar stilaan maakt de sombere bril die mensen al te vaak opzetten plaats voor een optimistische kijk naar een toekomst met windenergie. Technologische vooruitgang zorgt voor steeds minder overlast en zo kunnen negatieve percepties gaandeweg omgebogen worden tot een positief gevoel!
De selectieve strijd van Boerenhart Vlaanderen
Bosplantacties zijn voor Boerenhart Vlaanderen de trigger om bij nacht en ontij overal houten kruisen te planten. Reden voor de actie: onvrede over het Vlaams beleid rond stikstof, mestactieplan en landbouwgrond. Kop van jut is de natuur (en haar bevoegde politici). De actiegroep vergist zich van vijand. Ik zocht wat cijfers bij elkaar en die spreken voor zich!
Testkaravaan 2022: een terugblik
Jaar na jaar blijkt het een succesformule te zijn, de Testkaravaan voor bedrijven en gemeenten. Via deze provinciale campagne willen we laagdrempelig mensen een bakfiets of speedpedelec laten uittesten. Hoe het in 2022 verliep, lees je hier!
Win-win voor mens en natuur: Zwinuitbreiding vier jaar later
Vier jaar na de uitbreiding van de Zwinvlakte maak ik, samen met wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts de balans op van de toen ondernomen acties. De positieve gevolgen zijn verregaand zichtbaar!
5 redenen waarom streekeigen plantgoed beter is voor jou en je tuin: Behaag je tuin-actie
Naar goede gewoonte organiseren de Regionale Landschappen Westhoek en Houtland & Polders, samen met de Provincie West-Vlaanderen de Behaag je tuin-actie. Dat is niet alleen goed voor je bodem en tuin, maar ook voor de dieren en het landschap rondom!
Maai mei niet – een bloemlezing voor het klapstoel tuinieren
Het is weer zo ver: de ‘Maai mei niet’ campagne is begonnen! Een maand niet maaien, dat is de opzet. En dat zorgt voor meer bloemen, betere biodiversiteit en bescherming tegen droogte. Hoe je het zelf best aanpakt en wat de Provincie doet, zet ik even op een rij!
Extra zorg voor de geelgors loont
1.050 geelgorzen zijn er in januari geteld in de Westhoek, een verbetering voor de situatie van het gele zangvogeltje in onze streken. Afgelopen jaren heeft het diertje toch extra hulp nodig gehad, op het gebied van voedsel en nestgelegenheid.
8 patiënten minder voor elke hectare groen
Eind vorig jaar pakte de Nederlandse afdeling van het ingenieurs- en adviesbureau Sweco uit met een studie rond de impact van groen op onze gezondheid. Opvallende conclusie: elke hectare extra groen betekent gemiddeld ruim 8 zorgbehoevende bewoners minder. De titel trok onmiddellijk mijn aandacht, want dit bevestigt dat investeren in groen niet enkel goed is voor de vogeltjes en de bloemetjes, maar ook voor de gezondheid van de mens zelf.
Goesting om mijn beleidsmedewerker te worden?
Ik ben op zoek naar twee beleidsmedewerkers voor op mijn kabinet als gedeputeerde bij de Provincie West-Vlaanderen!
Vier jaar Transmobil: mobiliteit over grenzen heen
Na het slotevent in november maak ik de balans op van het grensoverschrijdende, Interreg-V project Transmobil. Zo konden we nagaan hoe het is gesteld met het mobiliteitsaanbod in en rond de West-Vlaamse grens met Frankrijk.
Een provinciaal beleidskader kleine windturbines: wablief?
Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere ondernemingen en landbouwers beginnen de weg naar kleine windturbines te vinden. Eigen duurzame energie opwekken is erg aantrekkelijk door de hoge energiekosten. Maar hoe zit het juist met het provinciaal beleidskader errond?
MDK-ZONE provinciedomein Atlantikwall Raversyde: waar erfgoed, natuur en spelen harmonieus samenkomen
Recent begonnen we met de werken aan de MDK-zone op het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende. We gaan er de natuurlijke kustverdediging herstellen, een uitkijkpunt op de bunker inrichten en een houten speelzone opbouwen.
2000soortenjaar De Gavers in cijfers
Een jaar lang, met experten en vrijwilligers, dieren en planten opsporen in Provinciedomein De Gavers. Dat was de opzet van het 2000soortenjaar, én het draaide uit op een groot succes, uit te drukken in zowel cijfers als in mentaliteit!
Op weg naar een betere bodem: ploegloos boeren
Deze zomer ging ik eens langs bij landbouwer Norbert Deraedt en zijn vrouw Brigitte in het heuvelrijke Kemmel. Niet zonder reden weliswaar, want ik wou het met hen hebben over hoe ze aan ploegloos boeren doen om het probleem van wegspoelende grond bij de bron aan te pakken: de bodem.