Mijmeren over renovatieplicht: met een collectieve aanpak gaan we allemaal vooruit
Iedereen is het erover eens. Wonen wordt stilaan onbetaalbaar. Naast steeds duurder wordende woningprijzen verslinden onze woningen te veel energie. Heel wat woningen in Vlaanderen zijn oud, te groot en slecht geïsoleerd. Meer dan de helft van de woningen werd gebouwd voor 1970. Het is dan ook geen verrassing dat we zeer slecht scoren op het vlak van energie-efficiëntie van ons woningbestand.
Cijfers bevestigen dit ook: België is de tweede grootste residentiële CO2-uitstoter in Europa, na Luxemburg. Gemiddeld stoten Belgen via hun woning 1,42 ton CO2 per jaar uit. Die uitstoot moet lager. Zoals het nu geregeld wordt, met tijdelijke, specifieke premies en een renovatieplicht die sommige gezinnen in financiële moeilijkheden brengt, zal het niet lukken. Daarom pleiten we met Vooruit voor een collectieve aanpak van de renovatieopdracht.
Nefast voor klimaat én onze portemonnee
Ons hoog energieverbruik is niet enkel slecht voor het klimaat, maar ook voor onze portefeuille. Momenteel kunnen mensen die hun woning willen renoveren daar een aantal individuele premies voor krijgen. Goed nieuws? Niet echt, want uit onderzoek blijkt dat die individuele premies mooi meegenomen zijn voor de mensen die eigenlijk al genoeg geld hebben om hun woning te renoveren. De premies zijn dus een mooi extraatje voor mensen die ze niet nodig hebben. Van verspilling gesproken…
Als we tegen 2050 energiezuinige woningen willen, dan moet Vlaanderen de volgende 30 jaar zo’n 100.000 woningen per jaar renoveren. Dat is ruim drie keer meer dan vandaag het geval is. Met premies alleen zal dit dus nooit lukken.
Collectieve aanpak om iedereen vooruit te helpen
We moeten de renovatieopdracht collectief aanpakken. Hoe doen we dat? Simpel! Netbeheerder Fluvius schaft via groepsaankopen op een voordeligere manier zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie en isolatie voor muren en vloeren aan.
Kritische mensen zullen denken: “Ja oké, maar een woning in één keer renoveren is toch gewoon heel erg duur?” Niet per se… Fluvius prefinanciert de investeringen die nodig zijn voor een grondige renovatie van een woning en organiseert ook de nodige verbouwing en installaties. Uiteindelijk betaalt de eindgebruiker de renovatie geleidelijk terug via de meter. Dat kost gezinnen en alleenstaanden niets, want zij betalen Fluvius terug via de winst die gezinnen en alleenstaanden maken door uitgespaarde energiekosten.
De afbetalingsperiode wordt zo gekozen dat het maandelijkse afbetalingsbedrag lager ligt dan het bedrag dat wordt uitgespaard aan energiekosten. Zo winnen de bewoners ook aan koopkracht.
Win-win-win voor iedereen
Ongeveer de helft van de Vlaamse woningeigenaars heeft vandaag te weinig middelen om een grondige energierenovatie te betalen. Met dit systeem van prefinanciering door de netbeheerder en terugbetaling via de meter zou het voor iedereen mogelijk moeten zijn om de woning te renoveren. Het is een mooi voorbeeld van een win-win-win.
Gezinnen en alleenstaanden winnen, want zij verspillen minder energie, hebben lagere energiekosten en maken zelfs ‘winst’ dankzij de energiebesparing. Ze zijn trouwens ook veel beter beschermd tegen de kou. Het klimaat wint er ook iets bij, want er wordt veel minder energie verbruikt en dus ook minder CO2 uitgestoten.
En tot slot profiteert ook de hele economie hiervan. Want zo’n grootscheepse collectieve renovatie levert duizenden jobs op in de bouw en de sector van de duurzame energie. Het geeft een boost aan de economie en de welvaartsstaat.
Onze ambities zijn groot maar haalbaar: wij willen de komende 15 jaar 180.000 woningen per jaar renoveren. Zodat nog voor 2040 al onze woningen energiezuinig zijn.