Ervaren politicus, recht door zee

MIJN BELEID

Mobiliteit

Als gedeputeerde van mobiliteit wil ik de Provincie als fietsbestuur profileren. Daarbij hoort de realisatie van een bovenlokaal netwerk voor functioneel fietsverkeer in West-Vlaanderen. Met functioneel bedoel ik: op een snelle en veilige manier fietsverplaatsingen over langere afstand kunnen uitvoeren, waardoor je de auto sneller thuis laat staan voor je woon-werkverkeer.

We investeren dan ook fors in de aanleg van fietspaden. Zo voeren we een aantal fietsfondsprojecten uit, focussen we op de fietsontsluiting langs bedrijventerreinen en zetten we in op het aanleggen van zulke snelle en veilige fietssnelwegen.

Daarnaast blijf ik focussen op sensibilisering. De campagne “De Testkaravaan komt er aan” is op al die jaren tijd uitgegroeid tot een topper. ‘Treffik’, het provinciale netwerk voor bedrijfsmobilitieit, helpt bedrijven om het woon-werkverkeer van hun personeel te verduurzamen.

Provinciale domeinen

We hebben een twintigtal provinciedomeinen in ons beheer bij de Provincie. Die provinciedomeinen beschouw ik dan ook als echte kroonjuwelen. Het zijn toppers op het vlak van zachte recreatie en natuurbeleving. Tijdens de coronaperiode trokken vele West-Vlamingen naar de domeinen, naar de natuur in hun buurt, en was het er vaak te druk. Blijven investeren in het beheer en uitbreiding van de domeinen is dan een evident gevolg.

In 2022 hebben we in totaal 45,43 ha meer groen gerealiseerd aan de bestaande provinciedomeinen. Dat is nodig want we willen zowel eigen inwoners als toeristen aantrekken. Daarvoor investeren we ook in betere onthaalpunten, belevingsparcoursen en bezoekercentra. Ook het blijven inzetten op leuke activiteiten, voor jong en oud, actief of eerder kalm, overdag of ‘s avonds, is een belangrijk aspect van het lokken van publiek naar onze provinciale domeinen.

Jurgen Vanlerberghe
© JVLB
Jurgen Vanlerberghe
© JVLB
“Er is niets mis met een mooi compromis.”

vrij naar Nelson Mandela

Klimaat

Toen ik begon als gedeputeerde merkte ik het al: proberen te antwoorden, is eigenlijk niet meer genoeg. Ik moet mee het voortouw nemen. De meest concrete actie die we naar voren schuiven met de Provincie is de groepsaankoop van groene stroom en gas. Ze zijn niet alleen goed voor de portemonnee. Het is ook een positieve manier om ons aller klimaatbewustzijn aan te wakkeren.

We hopen ook het te benutten zonnepotentieel te verhogen, door het organiseren van een groepsaankoop zonnepanelen & thuisbatterij en sensibiliseringsacties.

Bij Acasus in Veurne zetten we in op klimaatvriendelijk bouwadvies, op maat, en op de Transfosite in Zwevegem leren we het grote publiek bij over de energietransitie in de vorm van een belevingsparcours.

Milieu, natuur en landschap

Niet alleen de provinciedomeinen zijn een belangrijk onderdeel van de West-Vlaamse natuur, maar ook andere elementen spelen een belangrijke rol voor milieu en landschap. Ik denk spontaan aan de Groene Assen, de prachtige fiets- en wandelpaden langs oude spoorroutes. Ook de Regionale Landschappen en de Stadlandschappen, gebieden met een eigen uitstraling en identiteit, maken deel uit van dit verhaal.

Het vergroenen van speelplaatsen en inzetten op Natuur- en Milieu Educatie zijn projecten waar ik veel belang aan hecht en waar we met de Provincie sterk op inzetten. Het effect van een groene en natuurlijke omgeving op kinderen, maar ook volwassenen, valt niet te onderschatten.

© JVLB
© JVLB

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We verwerken jouw persoonsgegevens enkel voor het versturen van onze nieuwsbrief.
Lees onze privacyverklaring voor meer info.