Ervaren politicus, recht door zee
MIJN BELEID
Mobiliteit
Mobiliteit is een huis met vele kamers. Je denkt spontaan aan begrippen als openbaar vervoer, fietspaden, veiligheid maar ook aan vlot verkeer, elektrische fietsen, dode hoek. Ik ben wel tevreden met dit beleidsdomein want het stelt je voor concrete uitdagingen.
De Provincie investeert heel wat in de aanleg van fietspaden. We beheren een uitgebreid netwerk van recreatieve fietsroutes. De komende jaren steken we een tandje bij op het vlak van functionele fietspaden. Dat zijn snelle fietsroutes die je kan gebruiken voor het woon-werkverkeer.
Daarnaast blijf ik focussen op sensibilisering. De campagne “de testkaravaan komt er aan” is op vijf jaar tijd uitgegroeid tot een topper. Op mijn blog hierover meer. Wil je info en advies rond mobiliteit? Dan verwijs ik je graag door naar het Provinciaal Mobiliteitspunt.
Provinciale domeinen
De provincie heeft bijna 1 900 hectare groen in beheer. De provinciedomeinen beschouw ik als echte kroonjuwelen. Het zijn toppers op het vlak van zachte recreatie en natuurbeleving. Het oudste van die domeinen, Tillegembos, dateert van 1963. De jongste aanwinst, de IJzerboomgaard in Diksmuide, is pas recent geopend voor het publiek.
Ik hou wel van de diversiteit in het aanbod van die provinciale domeinen. Ze zijn allemaal groen, dat spreekt voor zich, maar het ene domein is kasteelpark, het andere watervogelgebied, duinengordel met bunkers of sportrecreatiegebied. De uitdaging bestaat erin om deze kroonjuwelen ook te presenteren op een gouden plateau: met aantrekkelijke onthaalinfrastructuur, een kwaliteitsvol activiteitenprogramma en een interessante educatieve ontsluiting. En dat alles met oog voor een gezond evenwicht tussen natuur als natuur en natuurbeleving in die natuur.


“Er is niets mis met een mooi compromis.”
vrij naar Nelson Mandela
Klimaat
Wat kan ik als gedeputeerde voor mijn provincie doen op het vlak van klimaat? De klimaatjongeren hebben me gevoeliger gemaakt voor deze materie. Proberen te antwoorden, is eigenlijk niet meer genoeg. Ik moet mee het voortouw nemen. De Provincie wil zelf als werkgever tegen 2030 een CO2-neutrale organisatie zijn. Daarnaast hebben we de ambitie om West-Vlaanderen tegen 2050 te presenteren als klimaat-neutrale en klimaatbestendige provincie. Die doelstellingen vragen investeringen. Via het klimaatfonds kunnen we die mee helpen dragen.
Een van onze concrete acties is de groepsaankoop van groene stroom en gas. Zulke initiatieven hebben we nodig. Ze zijn niet alleen goed voor de portemonnee. Het is ook een positieve manier om ons aller klimaatbewustzijn aan te wakkeren.
Ben je overtuigd? Dan heb ik nog een tip: spring eens binnen bij de provinciale dienst Acasus. Daar kan je ook als particulier terecht voor klimaatvriendelijk bouwadvies.
Milieu, natuur en landschap
Dit beleidsdomein is een mandje vol. Om zelf de bomen door het bos te zien, plaats ik de twintig provinciale natuurdomeinen in een apart hoofdstukje. De provinciedomeinen zijn onze kroonjuwelen maar West-Vlaanderen heeft ook nog andere schatkamers. Ik denk spontaan aan de Groene Assen, de prachtige fiets- en wandelpaden langs oude spoorroutes. Of aan de regionale landschappen en de stadlandschappen, gebieden met een eigen uitstraling en identiteit.
Landschapszorg, biodiversiteit, landschappelijk erfgoed, groen in de stad: het zijn thema’s die ik vanuit die gebiedsgerichte werking mee vorm wil geven. Educatie is in dit beleidsdomein een van de sleutelwoorden. En zo komt het dat ik als gedeputeerde ook graag kijk richting scholen. Daar borrelt het van groene en duurzame initiatieven. Natuur op school? We geven het met plezier een financieel duwtje in de rug!

