Een verbinding maken met het internet, je gsmprovider of een draadloos mobiel netwerk is in de Westhoek soms verre van vlot te regelen. Onderzoek wees bovendien uit dat maar liefst 10 procent van de bevolking in de Westhoek onvoldoende of geen toegang heeft tot een draadloze verbinding. Daardoor zijn er grote zwarte vlekken in het systeem, vooral dan voor gebieden gelegen buiten stads- en dorpskernen. Om dat op te lossen is er via een Europees project 4 miljoen euro in de uitrol van het 5G netwerk in de Westhoek gepompt. Want geloof het of niet, zo wordt de Westhoek als ‘smart region’ naar een hoger niveau getild, waar inwoners en bedrijven uit de streek alleen maar van kunnen profiteren. 

Ongeveer een jaar geleden kondigde minister Petra De Sutter aan dat er via het Europees project ‘Flanders Smart Fields’ een supersnelle 5G-verbinding zou komen in de Westhoek. Ook de Provincie West-Vlaanderen draagt zijn steentje bij, in de vorm van een investering van meer dan 800.000 euro, naast dan de subsidies van Europa en de federale regering. Zo kan de 5G-netwerkinfrastructuur duurzaam en degelijk opgezet worden.  

Technologie en gezondheidszorg hand in hand 

5G is niet alleen tien keer sneller dan 4G, maar kan ook meer gelijktijdige gebruikers aan en is over het algemeen betrouwbaarder en stabieler. Je zou het niet meteen denken maar technologie, gezondheidszorg en hulpverlening gaan hand in hand als het gaat over 5G. Sensoren vb. worden vlotter aangesloten, ondersteuning op afstand kan sneller worden uitgevoerd en transport van labostalen loopt gesmeerder.  

(lees verder onder de afbeelding – VR bril)  

Voor een beter welzijn, fysiek en mentaal 

Een moment van verlichting, afleiding en beleving kan ook geregeld worden door een betere internetverbinding. Met een VR-bril en een 360 graden-camera worden levensechte ervaringen gecreëerd. Denk aan een kindje, die al een tijd ziek is, langdurig in het ziekenhuis ligt en al even niet in een klas heeft gezeten. Met deze toepassing kan je het kind in kwestie virtueel, maar daarvoor niet minder echt, laten meevolgen in eender welke klas. Door de 5G-verbinding verloopt de VR ervaring vlotter en stabieler.  

De technologie van 5G kan ook een oplossing bieden voor extreem drukke momenten, waarbij veel mensen gelijktijdig internet zoeken of proberen te verbinden met hun gsmnetwerk. We hopen het te vermijden, maar stel je voor dat er plots stormweer uitbreekt tijdens Festival Dranouter. Het is belangrijk om dan snel te kunnen handelen, de hulpdiensten vlot in te schakelen en de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.  

Met betrouwbare verbindingen zoals met 5G kan je grote hoeveelheden digitale informatie verspreiden, wat handig is voor zulke MCU, Mobile Commando Units. Dat is het mobiele crisisteam die ter plekke komt, bestaande uit politie, brandweer, civiele bescherming, burgemeesters en eventueel de gouverneur. Daarnaast is 5G ook een goedkoper alternatief om organisatoren en andere diensten op grote evenementen van internet te voorzien.  

Andere toepassingen zijn het transport van labostalen met drones en het aansturen van boten op afstand. Het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper zou met een onbemande drone snel, veilig en stabiel labostalen kunnen afhalen van het dialysecentrum in Diksmuide. Zo worden bloedstalen direct en automatisch afgeleverd via een landing op het dak, wat een Europese primeur zou zijn. Met Seafar wordt dan gekeken naar schepen en hoe die onbemand, veilig en autonoom kunnen varen in binnenwateren. De kapitein kan van op een afstand, door een VR-bril en een 360 graden-camera alles waarnemen alsof die zelf op de boot staat. Zo kan je varen zonder effectief ooit een voet op een boot gezet te hebben!

(lees verder onder afbeelding – drone) 

Hoe zit het nu concreet?  

We zijn nu een jaartje verder, sinds de subsidie toegekend werd en het hele traject in gang is gezet. Ondertussen zijn de projectteams volledig opgestart en zijn ze volop bezig met de realisatie van de technische oplossingen. Zo zijn we in 2024 klaar om toepassingen uit te testen. Op de korte termijn mogen het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper en brandweerzone Westhoek hun 5G-ready ambulance en de mobiele commandowagen verwachten. Concreet is eBo Enterprises uit Ieper al gestart met de uitrol van het privaat 5G netwerk en normaal gezien kunnen halfweg 2024 de eerste testen op het nieuwe netwerk uitgevoerd worden. 

Ik kijk alvast uit naar volgend jaar om te zien welke van de pilootprojecten in de praktijk toegepast worden. Voor inwoners, bezoekers en bedrijven in de Westhoek zal de uitrol van het 5G-netwerk alleszins een grote verbetering zijn en veel voordelen bieden.