Net zoals de voorbije jaren organiseren de Regionale Landschappen Westhoek en Houtland & Polders een groepsaankoop van streekeigen plantgoed. Ik begrijp zeker dat voor vele mensen hun tuin beplanten niet hoog op hun to do-lijst staat. Vaak is het ook een heuse zoektocht naar welke bloem of boom nu juist goed in je tuin past en er mooi zal groeien. Toch zijn er vele voordelen die de Behaag je tuin-actie van de Regionale Landschappen in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen je kunnen bieden.

  • Streekeigen is het beste

De eerste reden waarom je je zeker moet inschrijven voor de actie is nogal voor de hand liggend: streekeigen bomen en struiken zijn gegarandeerd beter voor je tuin dan andere planten. Inheems en autochtoon plantgoed is aangepast aan de leefomstandigheden hier in West-Vlaanderen. Niet alleen de bodem, die samenwerkt met de planten, maar ook de insecten hebben daar voordeel van. Zij zijn afgestemd op en vaak gebonden aan een bepaalde plant of plantfamilie als het op nectar en andere voedingsstoffen aankomt.

(lees verder onder de afbeelding – partners)

  • Juiste advies

Voor vele mensen is het niet makkelijk om zich te verdiepen in de plantenwereld. Er zijn zoveel verschillende soorten heggen, bloemen, bomen of struikjes waardoor het niet duidelijk is welke soort nu juist past in je tuin. Door deze samenwerking is er al op voorhand een selectie gemaakt. De juiste planten staan voor je opgesomd in een lijst, samengesteld door de landschapsexperten en specialisten van de Regionale Landschappen. Je hoeft dus zelf niet meer op zoek te gaan tussen honderden verschillende soorten. Bovendien vind je op de website ook advies over de juiste manier van aanplanten.

  • Interessanter voor de dieren rondom

In het aangeboden plantgoed kan je hagen, houtkanten, wilgenpoten, heggen, hoogstambomen etc. vinden. Door hun lijnvormige structuur vormen hagen en heggen een soort van autostrade voor dieren. Niet alleen insecten, maar ook vogels en amfibieën gebruiken het om zich vlot te verplaatsen. Om even te rusten of zich te nestelen, zijn houtkanten en bomen dan weer dé plek bij uitstek. Door de bundel aan plantgoed is er voor elk wat wils voorzien.

  • Behoud van de landelijke identiteit

Het karakteristieke landschap en de natuurwaarde van de streek gaan soms verloren, wanneer er iemand een palmboom of lavendel plant in hun tuin. Soorten en structuren die van nature hier voorkomen, zijn een belangrijk deel van ons erfgoed. Door zo maar uitheemse soorten rond te planten, verliezen we een stuk van onze West-Vlaamse landelijke identiteit. Met de streekeigen planten behou je die juist!

(lees verder onder de video – Behaag je tuin in de Westhoek)

  • Beter beschermd tegen ziektes en klimaatverandering

Zoals ik al zei, biedt de groepsaankoop een bundel plantengoed aan. Door vele verschillende soorten te combineren met elkaar, zijn planten veel beter beschermd tegen ziektes. Daarnaast is er ook minder risico op droogtestress, ten gevolge van de klimaatverandering. Wanneer een haag maar 1 soort bevat, is die veel vatbaarder om af te sterven door een bepaalde plaag of virus. Wanneer er verschillende soorten in een haag zitten, is het niet erg als 1 type het lastig heeft: de structuur van de haag overleeft.

Tot slot kan je de planten kopen aan een scherpe en interessante prijs via de actie. Je bespaart zo tientallen euro’s. Ben je curieus en wil je ook wat streekeigen plantgoed aankopen? Dan haast je je best, want bij het Regionaal Landschap Westhoek kan je planten bestellen tot en met 15 oktober. De inschrijvingen voor het Regionaal Landschap Houtland & Polders lopen af op 31 oktober. Alleseszins, de biodiversiteit en de landelijke natuurwaarde zullen je dankbaar zijn: jouw tuin kan het verschil maken voor natuur en klimaat. Bestellen kan via https://www.behaagjetuin.be/!