Never change a winning team. Dit geldt zeker en vast ook voor onze gelauwerde formule van de Testkaravaan. In samenwerking met West-Vlaamse bedrijven laten we werknemers gedurende twee weken gratis proeven van een duurzaam vervoermiddel op hun woon-werktrajecten. En dat doet steevast naar meer smaken. Na het moeilijke coronajaar ‘21 konden we eindelijk terug op volle kracht draaien in 2022. En knallen deden we met een recordaantal deelnemers en afgelegde duurzame kilometers. Tijd voor een terugblik! 

Met 1150 deelnemers uit meer dan 20 West-Vlaamse bedrijven toerde de Testkaravaan in 2022 opnieuw op volle kracht doorheen onze provincie. Van het AZ Damiaan-ziekenhuis in Oostende tot de laminaatsfabrikant Unilin in Wielsbeke: we konden opnieuw rekenen op een grote verscheidenheid aan deelnemende bedrijven en sectoren.  

Gedurende twee weken konden de deelnemers kiezen uit een fietsvloot van meer dan 100 fietsen waaronder 40 elektrische fietsen, 50 speedpedelecs, 3 plooifietsen, 6 bakfietsen en 3 fietskarren. En of er wat afgefietst werd! Meer dan 226.904 duurzame kilometers om precies te zijn. Dat is 6 keer de omtrek van de aarde, niet slecht mogen we dan wel zeggen. 

De doelstelling van de Testkaravaan is om mensen te verleiden wat minder de wagen te nemen en zich duurzaam te verplaatsen. Een opdracht waar we ieder jaar met verve in slagen. Uit de bevraging onder de deelnemers van deze editie gaf 83% aan de komende maanden minder de auto te zullen nemen voor het woon-werkverkeer. Niets maakt dit beter duidelijk dan onderstaande getuigenissen van enkele deelnemers.  

(lees verder onder afbeeldingen – getuigenissen deelnemers Testkaravaan voor bedrijven) 

Testkaravaan voor KMO’s 

Zoals vorig jaar aangekondigd lanceerden we dit jaar een nieuwe formule: Testkaravaan voor KMO’s. Zo krijgen ook de werknemers van kleinere bedrijven nu de kans om elektrische (bak-)fietsen uit te testen. Hiervoor gingen we in zee met de Stad Diksmuide en de Stad Veurne die op basis van ons format zelf de organisatie in handen namen.  

Ook bij Diksmuide en Veurne was het enthousiasme voor deelname aan de testkaravaan groot. Allese fietsen waren steeds uitgeleend! 18 KMO’s en 138 deelnemers verspreid over Diksmuide en Veurne legden samen meer dan 100.000 km af. Een geslaagd proefproject waar we verder op in zullen zetten. 

Testkaravaan voor gemeenten 

Naast bedrijven stellen we onder de noemer ‘de testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ ook fietsen ter beschikking van lokale besturen en haar inwoners. 

In totaal hebben 434 inwoners van de 6 deelnemende gemeenten (+ Poperinge en Anzegem) meegedaan. Daarnaast hebben er ook 25 inwoners van de Franse stad Esquelbecq een elektrische fiets getest. Deze extra test vond plaats naar aanleiding van het Europese project Transmobil.  

In totaal fietsten de deelnemers in 2022 samen maar liefst 57.672 kilometer bijeen, een waar record. Samen is dat goed voor 7,61 ton CO2-reductie. Uitschieter was Oostkamp, waar we door het grote enthousiasme een extra testperiode konden organiseren. De 93 deelnemers van deze gemeente legden zomaar eventjes 17.644 fietskilometer af. 

(lees verder onder afbeelding – inwoners uit Tielt nemen deel aan de Testkaravaan) 

Sinds de start van de campagne ‘de testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ in 2017 komen we aan een totaal van 202.306 kilometer. Dat betekent een besparing van 26,7 ton CO2. Inmiddels hebben al 1.510 inwoners een fiets uit de testvloot geprobeerd. 

We zien een duidelijke verschuiving in interesse en nieuwsgierigheid van de intussen ‘klassieke’ elektrische fiets naar de speedpedelec en hebben daarom extra exemplaren voorzien. De elektrische bakfiets blijft ook erg populair, vooral dan bij jonge gezinnen. Meteen ook de reden waarom we gezorgd hebben voor een uitbreiding in ons aanbod. 

(lees verder onder de afbeeldingen – getuigenissen deelnemers Testkaravaan voor gemeenten) 

Wat brengt 2023? 

Voor het tiende jaar op rij gaan we langs bij de West-Vlaamse bedrijven. We stoppen met onze Testkaravaan aan maar liefst 26 locaties en starten doen we eind maart bij het bedrijf Renson in Waregem. Interesse om met jouw bedrijf deel te nemen in 2024? Stel jouw bedrijf dan hier kandidaat!  

Met de ‘testkaravaan komt naar jouw gemeente’ stoppen we in Nieuwpoort, Harelbeke, Zonnebeke, Mesen, Gistel en Moorslede. Allese info kan je hier vinden!