“Jurgen, we hebben een heel tof idee! Moest je nu eens een ouderwetse nieuwjaarsbrief schrijven? Tof toch? Oja en graag tegen 15 januari afwerken als het kan!” Zo geschiedde. Het is een opdracht die me toch wel wat uit m’n comfortzone geduwd heeft. Ik schrijf op zich wel graag, maar meestal beperk ik me tot inhoudelijke artikels. Nu goed, een mens heeft er af en toe eens deugd van om uit z’n comfortzone getrokken te worden. En avant dus met m’n nieuwjaarsbrief!  

Nostalgisch zijn is nooit m’n sterkste eigenschap geweest. Ik leef vooral in het nu, in de volle overtuiging dat enkel de toekomst telt. Nu ja, een nieuwjaarsbrief is maar een echte nieuwjaarsbrief als je ook even achterom durft te kijken.  

Over 2023 valt er veel te schrijven. Het was een jaar van vele verschrikkingen. Met oorlog in Palestina, Oekraïne en op vele andere plaatsen in de wereld. Ook de opwarming van het klimaat, de snelheid waarmee we onze milieugebruiksruimte aan het opsouperen zijn en de polarisering in onze samenleving kunnen toch dramatische gevolgen hebben.  

(lees verder onder de afbeelding – ‘Stap mee met Jurgen’ wandeling in Izegem ) 

Dichter bij huis was het voorbije jaar daarentegen best wel een goed jaar, zowel familiaal als professioneel. Ik ben enorm dankbaar voor de mooie momenten die ik heb mogen beleven het afgelopen jaar. Het is een jaar waarin Evert, onze oudste zoon, ging samenwonen met zijn vriendin. Het jaar waarin mijn mama zich na het overlijden van mijn papa heel erg kranig hield, haar leven als weduwe netjes op de sporen kreeg en opnieuw wat kon genieten van de kleine dingen in het leven.

Het is ook het jaar waarin ik me met Bryan Vanderhaeghe in de lokale politiek verzekerd weet van een opvolger met meer talenten dan mezelf. In West-Vlaanderen hebben we met Melissa Depraetere een absolute topper aan het roer. Met Elise en Brecht gingen er afgelopen jaar twee enthousiaste jonge mensen aan de slag op mijn kabinet. Chauffeur Bart bezorgde me tijdens de autoritten vele uren dolle pret.  

Doorheen de provincie kon ik heel wat projecten realiseren en op heel veel mooie plaatsen komen. Ik had ontelbare interessante gesprekken met toffe, joviale en interessante mensen. Allese nieuwe fietssnelwegen waardoor mensen zich veilig kunnen verplaatsen met de fiets, de uitbreidingen van de provinciedomeinen die zorgen voor groene longen in West-Vlaanderen of de blije kinderen die in een groene omgeving kunnen spelen op school, daar doe ik het voor! Natuurlijk doe ik dit niet helemaal alleen. Ik heb de afgelopen jaren bij de Provincie West-Vlaanderen het voorrecht gehad om samen te werken met fantastische mensen, zowel in de administratie als op mijn kabinet.  

Ook Obelisk Fashion, de boetiek van m’n vrouw waar ik achter de schermen ook actief meewerk, liet voor het derde jaar op rij mooie cijfers optekenen. We mogen dus vaststellen dat we de moeilijke coronajaren achter ons gelaten hebben.  

Kortom, ik had héél veel mooie, leuke momenten. 2023 was voor mij persoonlijk best wel een goed jaar! Hier past wel enige dankbaarheid. Ik besef dat ik een geluksvogel ben. Mijn wieg had 54 jaar geleden ook ergens anders kunnen staan. Of ik had op mijn pad minder mensen kunnen treffen die in me geloofden. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb en voor de mensen die mij geholpen hebben om te komen waar ik nu ben.  

(lees verder onder de afbeelding – op uitstap met mijn kabinet & het team van Vooruit West-Vlaanderen) 

Uiteraard belooft 2024 een spannend jaar te worden. Zeker omdat het een echt verkiezingsjaar is. Met de moeder aller verkiezingen op zondag 9 juni als hoogtepunt. Uiteraard zeggen politici altijd dat de volgende verkiezingen de belangrijkste zijn, maar nu zou het wel écht eens zo kunnen zijn.  

Met Vooruit maken we het verschil voor veel mensen. Wij beloven niet veel, maar wat we beloven maken we wel waar. Vooruit heeft de minimumpensioenen en de minimumlonen verhoogd, verlaagde de btw op energie naar 6% én investeerde massaal in onze zorg.  

Uiteraard zijn er in oktober ook de lokale en provinciale verkiezingen. Met het provinciebestuur slagen we erin om besluiten te nemen in het belang van alle West-Vlamingen. Als we daarvoor soms een compromis moeten sluiten, dan doen we dat. Ik denk overigens niet dat er ooit iemand slechter is geworden van een goed compromis.  

We mogen zeker niet vergeten dat we in België, Vlaanderen en West-Vlaanderen onze zaken toch wel goed voor elkaar hebben. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering. Maar taalkundig is ‘beter’ nog steeds de overtreffende trap van ‘goed’, en niet het omgekeerde van ‘slecht’. We staan dus niet aan de rand van de afgrond, zoals sommige politici durven beweren. Onze welvaart behoort nog steeds tot de wereldtop. We leven in betere omstandigheden dan onze overgrootouders, grootouders en ouders. 

Ik duw zelf de federale lijst in juni, maar natuurlijk hoop ik in oktober op een sterk mandaat van de West-Vlaamse kiezer. Ik zou heel graag nog zes jaar als gedeputeerde kunnen werken aan een (verkeers)veiliger, groener en gezonder West-Vlaanderen.  

(lees verder onder de afbeelding – mijn gezin tijdens de feestdagen)

Al hoop ik minstens even hard dat de jonge mensen die ik rond me heb zien groeien het vertrouwen krijgen van de kiezer. Melissa Depraetere, Jeroen Soete, Maxim Veys & Bryan Vanderhaeghe, het zijn allemaal toppers die jullie volle steun verdienen!  

Natuurlijk is er in ’t leven meer dan alleen politiek. Heel wat mensen rond me kampen met gezondheidsproblemen, lichamelijk of mentaal. Als er dan één iets is dat ik iedereen zou willen toewensen, dan is het een goede gezondheid, veel moed en natuurlijk ook het nodige geluk.  

Ik hoop zelf dat mijn mama gezond mag blijven en dat mijn twee zonen samen met hun vriendinnen verder mogen uitgroeien tot leuke, betrokken mensen. Uiteraard hoop ik ook dat de verbouwingen in Obelisk Fashion, onze zaak, vlot verlopen en dat mijn vrouw met evenveel passie als de afgelopen 33 jaar haar klanten kan bijstaan.  

(lees verder onder de afbeelding – mijn vrouw Sophie en ik op een uitje aan de zee)

Ik heb werkelijk een fantastische job, waarbij ik dingen in beweging kan zetten en mooie projecten mag realiseren. Ik word daar oprecht gelukkig van. Natuurlijk kan ik dat niet allemaal op m’n eentje. Sophie, mijn eerste lief en straks 35 jaar mijn vrouw, geeft me alle ruimte om mijn ding te doen en dat is ongetwijfeld mijn grootste hulp. Natuurlijk helpt het ook dat ik kan rekenen op een klein, maar o zo fijn kabinetsteam. Al heeft dat laatste ook soms z’n nadelen, zoals een nieuwjaarsoverpeinzingen moeten maken op een zondagavond…  

Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2024 toe. Ik kijk enthousiast uit naar het nieuwe jaar. Alleseen de toekomst telt. Laten we die samen in handen nemen en van ons land het beste land ter wereld maken!  

Met hartelijke groeten,  

Jurgen