Samen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar
Met de Provincie West-Vlaanderen hebben we voor de zomer een oproep gelanceerd naar lokale besturen om mee te werken aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar, de ‘exoot’ wiens opmars iedereen nogal wat zorgen baart. De steden en gemeenten tekenden er gretig op in en na enkele maanden kunnen we stellen dat 61 lokale besturen willen meestappen in het project!
1.104 waargenomen soorten: succesvolle zevende editie 1.000-soortendag in Ledegem en Moorslede
Alweer een succesvolle 1.000-soortendag achter de rug, met 1.104 waargenomen planten en dierensoorten in Moorslede en Ledegem! Die momentopname vertelt ons hoe het er gesteld is met de biodiversiteit, wat van vitaal belang is voor ons allemaal!
De week van de honingbij, hommels & wilde bij 🐝
Niet alleen tijdens de ‘Week van de Bij’ verdienen honingbijen, hommels en wilde bijen hun spotlight. Ze worden bedreigd door de Aziatische hoornaar, tekort aan voedsel en pesticiden. Diezelfde bijen zijn ook onmisbaar voor onze samenleving en verdienen onze bescherming!
Maai mei niet – een bloemlezing voor het klapstoel tuinieren
Het is weer zo ver: de ‘Maai mei niet’ campagne is begonnen! Een maand niet maaien, dat is de opzet. En dat zorgt voor meer bloemen, betere biodiversiteit en bescherming tegen droogte. Hoe je het zelf best aanpakt en wat de Provincie doet, zet ik even op een rij!
Hoe ervaren inwoners windturbines in hun buurt? – belevingsonderzoek windmolens
Met de Provincie namen we een bevraging af bij omwonenden van windmolens. Er is nog werk aan de winkel, maar stilaan maakt de sombere bril die mensen al te vaak opzetten plaats voor een optimistische kijk naar een toekomst met windenergie. Technologische vooruitgang zorgt voor steeds minder overlast en zo kunnen negatieve percepties gaandeweg omgebogen worden tot een positief gevoel!
Extra zorg voor de geelgors loont
1.050 geelgorzen zijn er in januari geteld in de Westhoek, een verbetering voor de situatie van het gele zangvogeltje in onze streken. Afgelopen jaren heeft het diertje toch extra hulp nodig gehad, op het gebied van voedsel en nestgelegenheid.
De selectieve strijd van Boerenhart Vlaanderen
Bosplantacties zijn voor Boerenhart Vlaanderen de trigger om bij nacht en ontij overal houten kruisen te planten. Reden voor de actie: onvrede over het Vlaams beleid rond stikstof, mestactieplan en landbouwgrond. Kop van jut is de natuur (en haar bevoegde politici). De actiegroep vergist zich van vijand. Ik zocht wat cijfers bij elkaar en die spreken voor zich!
Testkaravaan 2022: een terugblik
Jaar na jaar blijkt het een succesformule te zijn, de Testkaravaan voor bedrijven en gemeenten. Via deze provinciale campagne willen we laagdrempelig mensen een bakfiets of speedpedelec laten uittesten. Hoe het in 2022 verliep, lees je hier!
Win-win voor mens en natuur: Zwinuitbreiding vier jaar later
Vier jaar na de uitbreiding van de Zwinvlakte maak ik, samen met wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts de balans op van de toen ondernomen acties. De positieve gevolgen zijn verregaand zichtbaar!
Een provinciaal beleidskader kleine windturbines: wablief?
Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere ondernemingen en landbouwers beginnen de weg naar kleine windturbines te vinden. Eigen duurzame energie opwekken is erg aantrekkelijk door de hoge energiekosten. Maar hoe zit het juist met het provinciaal beleidskader errond?
2000soortenjaar De Gavers in cijfers
Een jaar lang, met experten en vrijwilligers, dieren en planten opsporen in Provinciedomein De Gavers. Dat was de opzet van het 2000soortenjaar, én het draaide uit op een groot succes, uit te drukken in zowel cijfers als in mentaliteit!
5 redenen waarom streekeigen plantgoed beter is voor jou en je tuin: Behaag je tuin-actie
Naar goede gewoonte organiseren de Regionale Landschappen Westhoek en Houtland & Polders, samen met de Provincie West-Vlaanderen de Behaag je tuin-actie. Dat is niet alleen goed voor je bodem en tuin, maar ook voor de dieren en het landschap rondom!
Op weg naar een betere bodem: ploegloos boeren
Deze zomer ging ik eens langs bij landbouwer Norbert Deraedt en zijn vrouw Brigitte in het heuvelrijke Kemmel. Niet zonder reden weliswaar, want ik wou het met hen hebben over hoe ze aan ploegloos boeren doen om het probleem van wegspoelende grond bij de bron aan te pakken: de bodem.
Onbekend, maar niet onbemind: de West-Vlaamse Provinciale Minaraad
Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de West-Vlaamse Provinciale Minaraad (Milieu en Natuurraad) liet ik me samen met voorzitter Dieter Anseeuw interviewen door Peter Norro. Een fijn gesprek over hun werking, de adviezen die ze geven en de impact van de Minaraad!
Nabije natuur en groenplekken in West-Vlaanderen
Even op adem komen in de natuur biedt voor iedereen voordelen. Ook zonder gezondheidskwaaltjes is het goed om wat tijd te spenderen in een bos, langs een groen wandel- en fietspad of aan het strand. Ik kan jullie alleen maar aanraden om zo veel als mogelijk de West-Vlaamse natuur in te trekken!