Samen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar
Met de Provincie West-Vlaanderen hebben we voor de zomer een oproep gelanceerd naar lokale besturen om mee te werken aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar, de ‘exoot’ wiens opmars iedereen nogal wat zorgen baart. De steden en gemeenten tekenden er gretig op in en na enkele maanden kunnen we stellen dat 61 lokale besturen willen meestappen in het project!
De week van de honingbij, hommels & wilde bij 🐝
Niet alleen tijdens de ‘Week van de Bij’ verdienen honingbijen, hommels en wilde bijen hun spotlight. Ze worden bedreigd door de Aziatische hoornaar, tekort aan voedsel en pesticiden. Diezelfde bijen zijn ook onmisbaar voor onze samenleving en verdienen onze bescherming!
Hoe ervaren inwoners windturbines in hun buurt? – belevingsonderzoek windmolens
Met de Provincie namen we een bevraging af bij omwonenden van windmolens. Er is nog werk aan de winkel, maar stilaan maakt de sombere bril die mensen al te vaak opzetten plaats voor een optimistische kijk naar een toekomst met windenergie. Technologische vooruitgang zorgt voor steeds minder overlast en zo kunnen negatieve percepties gaandeweg omgebogen worden tot een positief gevoel!
De selectieve strijd van Boerenhart Vlaanderen
Bosplantacties zijn voor Boerenhart Vlaanderen de trigger om bij nacht en ontij overal houten kruisen te planten. Reden voor de actie: onvrede over het Vlaams beleid rond stikstof, mestactieplan en landbouwgrond. Kop van jut is de natuur (en haar bevoegde politici). De actiegroep vergist zich van vijand. Ik zocht wat cijfers bij elkaar en die spreken voor zich!
Testkaravaan 2022: een terugblik
Jaar na jaar blijkt het een succesformule te zijn, de Testkaravaan voor bedrijven en gemeenten. Via deze provinciale campagne willen we laagdrempelig mensen een bakfiets of speedpedelec laten uittesten. Hoe het in 2022 verliep, lees je hier!
Win-win voor mens en natuur: Zwinuitbreiding vier jaar later
Vier jaar na de uitbreiding van de Zwinvlakte maak ik, samen met wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts de balans op van de toen ondernomen acties. De positieve gevolgen zijn verregaand zichtbaar!
5 redenen waarom streekeigen plantgoed beter is voor jou en je tuin: Behaag je tuin-actie
Naar goede gewoonte organiseren de Regionale Landschappen Westhoek en Houtland & Polders, samen met de Provincie West-Vlaanderen de Behaag je tuin-actie. Dat is niet alleen goed voor je bodem en tuin, maar ook voor de dieren en het landschap rondom!
Op naar meer investeringen in veiligere fietspaden, bijkomende natuur en een robuuster klimaat
Mobiliteit, landschap, natuur, klimaat,… allemaal belangrijke thema’s die onder mijn bevoegdheden vallen. Met de aanpassing van het meerjarenplan neem ik dan ook graag de realisaties van het afgelopen jaar onder de loep!
Waarom ik als gedeputeerde voor milieu niet per se tegen houtverbranding ben
Dat mensen met hout verwarmen, is geen verrassing. Het drukt de energieprijzen en zorgt voor een gezellige sfeer. Lees hier hoe je aan duurzame houtverbranding kan doen, zodat het niet per se slecht is voor het milieu!
De Westhoek pionier: uitrol 5G-netwerk
Een verbinding maken met het internet, je gsmprovider of een draadloos mobiel netwerk is in de Westhoek soms verre van vlot te regelen. Onderzoek wees bovendien uit dat maar liefst 10 procent van de bevolking in de Westhoek onvoldoende of geen toegang heeft tot een…
Nachtelijke verlichting: nefast voor mens en dier?
Decennia geleden begon men op talrijke plekken grote lichtpunten te plaatsen, om zo de straat goed te kunnen verlichten voor automobilisten, fietsers en wandelaars. Dat was nodig, want het is moeilijk je te navigeren in het donker. Maar toch lijkt er een keerpunt aan te…
Ja, er is nog ruimte voor duinen aan onze kust! – Kustsymposium 2023
Door ziekte heb ik zelf forfait moeten geven voor het Kustsymposium, georganiseerd door Natuurpunt, de West-Vlaamse Milieufederatie en WWF-België op 22 september. Mijn beleidsmedewerker Brecht kon wel gaan en gaf me achteraf een uitgebreide briefing, want het draaide uit op een zeer leerrijke dag voor…
Opgepast voor de kleinste, inheemse watersalamander: de vinpootsalamander
Vijf buitengewone dierensoorten krijgen in West-Vlaanderen extra bescherming, waaronder de geelgors, de kamsalamander, de eikelmuis en de boomkikker. Ook de vinpootsalamander heeft een op maat gemaakt soortbeschermingsactieplan van de Provincie West-Vlaanderen gekregen. Na onderzoek werd bepaald dat ze als prioritaire symboolsoort in de streek een…
Stap mee met Jurgen
8 wandelingen doorheen onze mooie West-Vlaamse natuur, met mezelf en een lokale mandataris als gids. Dat is de opzet van de ‘Stap mee met Jurgen’-wandelingen die ik vanaf augustus zal houden. Zin om erbij te zijn? Schrijf je zeker in!
Onze West-Vlaamse ‘waterdraak’: provinciaal soortactieplan voor de kamsalamander
Ook de kamsalamander heeft als West-Vlaamse soort bescherming nodig om hun populatie in stand te kunnen houden. Vissen, vervuilde poelen, te weinig bloemrijk grasland of geen aanwezige waterplanten zorgen voor bedreiging. Wat kunnen we daar aan veranderen?
1.104 waargenomen soorten: succesvolle zevende editie 1.000-soortendag in Ledegem en Moorslede
Alweer een succesvolle 1.000-soortendag achter de rug, met 1.104 waargenomen planten en dierensoorten in Moorslede en Ledegem! Die momentopname vertelt ons hoe het er gesteld is met de biodiversiteit, wat van vitaal belang is voor ons allemaal!