De Testkaravaan trekt al vijf jaar onze provincie rond. Het opzet: mensen aanzetten om een duurzaam vervoersmiddel te gebruiken. The proof of the pudding is in the eating. Zelf testen en uitproberen, het is de beste manier om de potentiële gebruiker te overtuigen.

In mijn blog van april gaf ik al aan dat de resultaten van deze campagne over de hele lijn positief zijn. Bij de deelnemende bedrijven gaat 40% van de ‘testers’ nadien ook effectief met een duurzaam vervoersmiddel naar het werk. De elektrische fiets is daarbij hét verplaatsingsmiddel bij uitstek. Ook de ‘gewone’ stadsfiets doet het goed. De fietslease geraakt stilaan ingeburgerd. Ik blijf ervoor pleiten dat de federale overheid een inspanning doet om leasefietsen een fiscaal voordeel te geven.

Opvallende vaststelling: amper 4% van de testers laat zich na twee weken gratis trein- of busvervoer verleiden tot een abonnement. Daar is dus nog wat werk aan de winkel. Is de prijs te hoog? Of is het aanbod niet performant genoeg? Ik vermoed dat vooral het laatste een cruciale rol speelt. Bij een efficiënt en goed uitgewerkt openbaar vervoer, is de prijs van een abonnement niet het struikelblok. Bovendien: vele bedrijven zorgen hier al voor een tegemoetkoming. Vanuit sp.a West-Vlaanderen is trouwens een enquête gelanceerd omtrent het openbaar vervoer in onze provincie. Iedereen kan deelnemen. Geef gerust je mening op www.vlotopweg.be

Intussen blijven we het concept van de Testkaravaan verder verfijnen. Ik had nog nooit gehoord van de Onderwaterfiets en kon me daar ook niet meteen iets bij voorstellen, behalve een soort kapitein Zeppos-model, maar dan voor de fiets. Met aquabike heeft het evenmin iets te maken. Het concept komt van bij onze noorderburen; fietsen en water leiden daar wel vaker tot inspirerende uitvindingen.

De Onderwaterfiets is een kindertandem, uitgedacht door de Nederlander Ronald Onderwater. Vooraan fietsen een of twee kinderen mee met de volwassene. Die houdt achteraan het stuur – en het overzicht – in handen. De Testkaravaan zet vanaf 2020 een XL-model in: plaats voor twee kinderen vooraan, een volwassene en nog ruimte voor een extra kind in het zitje achteraan.

Een tweede uitbreiding voor de editie 2020 is de mogelijkheid voor kleinere bedrijven (- 50 personeelsleden) om aan de Testkaravaan deel te nemen. De KMO-coördinatie gebeurt bij de gemeente, die vanaf dat moment dus actief partner wordt van onze Testkaravaan. De provincie blijft coördinator van de actie bij grote bedrijven en bij inwoners van deelnemende gemeenten.

Samengevat: vanaf 2020 kan je als KMO-werknemer de Onderwaterfiets testen. Aarzel niet te lang om deel te nemen aan de Testkaravaan. Nu al hebben zich 22 werkgevers ingeschreven voor de editie 2020. En de kalender van 2021 loopt ook al aardig vol. Inschrijven kan via de website www.testkaravaan.be