Donderdag 6 juni, was het D-Day, de dag waarop de geallieerden in 1944 zijn geland in Normandië. Het markeert de start van de bevrijding van Europa, nu exact 75 jaar geleden. In domein Raversyde loopt vanaf dit weekend de tentoonstelling “Van bevrijding tot verzameling. De expo sluit uit aan bij die 75ste verjaardag. De focus ligt op het verhaal van de objecten en de verzamelaars die ze koesteren.

Neem nu de indrukwekkende verzameling van André Hast, Bruggeling en tijdens zijn leven gepassioneerd door de Tweede Wereldoorlog. Na zijn dood in 2009 schonk weduwe Nadine Rosseel het grootste deel van de collectie aan de provincie. Nadien werd ook nog een aantal collectiestukken overgekocht, waaronder de mannequin poppen die André zelf heeft gemaakt. De verzameling telt meer dan 3 000 objecten.

Het gebeurt niet zo vaak dat een volledige WO 2-collectie kan gevrijwaard worden. De voorbije jaren werden de stukken geïnventariseerd en nu zijn ze voor het eerst te zien. De collectie heeft een permanent onderkomen gevonden op de zolderverdieping van de Vlaamse Zaal. Bij de opstelling liet men zich inspireren door het privé museum van André Hast. Stel je voor: een ruimte die uiteindelijk te klein is voor een steeds groeiende verzameling. Je voelt de gedrevenheid van een gepassioneerd verzamelaar.

In het natuurpark van Raversyde is er ook nog een fototentoonstelling rond het thema ‘Van bevrijding tot verzameling”. Die kwam tot stand na een oproep tot de WO 2-verzamelaars. Fotografe Yel Ratajczak portretteerde hen met hun favoriete verzamelstuk. Wat me opvalt, is dat het profiel van de verzamelaar zeer divers is. Je hebt een beeld van een ietwat oudere man voor ogen, maar niets is minder waar. De verzamelpassie is ook aanwezig bij vrouwen en jongere mensen.

De foto-expo toont ook een aantal merkwaardige objecten. De archieffoto’s voeren je terug in de tijd maar brengen je ook naar het heden. Wat is er van de objecten geworden? Waar zijn ze beland en welke persoonlijke verhalen gaan er schuil achter deze stukken? Verzamelaars koesteren niet alleen hun collectie. Ze zorgen er ook voor dat die gevrijwaard wordt voor de toekomst. In die zin zijn het niet alleen ambassadeurs maar ook redders van ons onroerend erfgoed.

Foto-tentoonstelling in het natuurpark van Raversyde © JVL