Renovatie: doe de check!
De Vlaamse regering heeft een renovatieplicht ingevoerd. Wat betekent dat concreet? Vanaf 2023 moet je verplicht renoveren als je een energieverslindend huis koopt. De eerste zorg is dus niet langer een nieuwe badkamer, maar een goed geïsoleerd dak. Dat klinkt niet sexy en het kost geld. Mijn advies: bezin vooraleer je eraan begint. Laat je bijstaan door een coach. Onze provinciale dienst Acasus staat voor je klaar.
De renovatieverplichting is opgenomen in het klimaatakkoord van de Vlaamse regering. De CO2-uitstoot moet naar beneden. We wisten dat al, maar nu wordt het wel heel concreet. Want we moeten nu zelf actie ondernemen. De renovatieplicht drukt ons met de neus op de feiten: onze huizen verslinden teveel energie. Meer dan de helft van onze woningen dateert van voor 1970. Dit betekent: enkel glas, weinig of niet geïsoleerd en een ketel uit de jaren stillekens.
(lees verder onder afbeelding met energielabels)
Deze woningen hebben een te hoog energieverbruik per vierkante meter. Ze scoren slecht en krijgen een label E of F opgekleefd. Streefdoel is dat label optrekken naar tenminste D en – tegen 2050 – naar A, de beste score, wat dan meteen zoveel betekent als energiezuinig. Het is een gigantische uitdaging, maar haalbaar. Op voorwaarde natuurlijk dat die verplichte renovatie gekoppeld wordt aan premies. En die zijn er. Je kan voor je energierenovatie ook een renteloze lening aanvragen. Meer nog, je kan zelfs een overheidslening krijgen met negatieve rente. Op een lening van 20 000 euro betekent dat een jaarlijkse premie van 500 euro.
De financiële drempel is bij deze al voor een stuk weggenomen. Begrijp me niet verkeerd: voor mensen met een laag inkomen zijn bijkomende inspanningen nodig. Ik klop hier graag nog eens op de nagel: prefinanciering door netbeheerders. Ik had het er al over in een van mijn voorjaarsblogs. In die blog haalde ik ook aan dat stimuleren en motiveren via premies en campagnes niet voldoende zou zijn om een renovatie-boost op gang te trekken. De verplichting is wat mij betreft dus een logische volgende stap. Een regulerende overheid – ik heb het hier al vaker gezegd – daar is niets mis mee.
Hoe begin je nu aan zo een renovatie? Ik stelde me die vraag ook enkele jaren geleden toen ik een huis kocht met energielabel F. Je gedachten flitsen alle kanten uit: “Ik moet isoleren, ik zal vloerverwarming leggen, ik ga voor zonnepanelen, …” Als ervaringsdeskundige kan ik het weten: bezin vooraleer je begint. Neem geen overhaaste beslissingen.
Het is belangrijk dat je een langetermijndoelstelling in het achterhoofd houdt wanneer je energetische ingrepen plant. Zo voorkom je het lock-in effect, maatregelen nemen die nadien een belemmering vormen bij de uitvoering van andere maatregelen. Een voorbeeld: snel je dak isoleren om dan nadien te moeten vaststellen dat er nog asbest zit in het onderdak. Dat leidt tot nodeloze kosten. Vlaanderen wil asbestveilig zijn tegen 2040, dus die ingreep moet sowieso ook gebeuren.
(lees verder onder campagnebeeld Renuveer)
Energiebewust renoveren is een en-en-verhaal waarin de hoofdstukken elkaar het best chronologisch opvolgen. Een dik pak isolatie haalt niets uit als je je huis niet wind- en luchtdicht maakt. Een warme trui houdt de koude wind niet tegen … Nog twee voorbeelden uit de praktijk: wil je je vloer vervangen, voorzie dan best meteen ook de technieken voor vloerverwarming. Als je dan later overschakelt op hernieuwbare verwarmingstechnieken (warmtepomp), dan hoef je je recent gelegde vloer niet opnieuw uit te breken.
Ook het leggen van zonnepanelen is een no go als je dak slecht geïsoleerd is. Zonnepanelen halen je EPC label naar beneden – op zich dus positief – maar zie het als slot van je renovatieverhaal. Het is belangrijk om eerst je energievraag te beperken via dakisolatie. En van daaruit kan je de resterende energievraag invullen met hernieuwbare energietechnieken. Het komt erop aan om een doordacht stappenplan te volgen. Zo leidt energie-renovatie uiteindelijk tot winst, niet alleen voor het klimaat maar ook voor je portemonnee.
Zie je het niet zitten om je renovatie-verhaal zelf uit te schrijven? Ik begrijp dat volledig en ook hier spreek ik als ervaringsdeskundige: vraag een adviseur om raad. En als Provincie bieden we je bij deze een mooi traject aan. Acasus is ons kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren. Je kan er als particulier terecht voor persoonlijk advies.
De totale kostprijs van een gepersonaliseerde bouwadvies bedraagt 300 euro. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen betaal je slechts 25 euro voor advies op kantoor in Veurne of 50 euro voor advies bij jou thuis. Vandaag zijn er ook al 15 West-Vlaamse gemeenten die nog een bijkomende tussenkomst voorzien voor die 25 of 50 euro. Doen dus! Vul hier je aanvraagformulier in.