Provinciale groepsaankoop gas en elektriciteit: ik blijf erin geloven
Het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier zorgde in de provincieraad voor heel wat vragen over onze provinciale groepsaankoop. Zelf blijf ik absoluut een believer. In de wirwar van energietarieven en tijdelijke promoties is de groepsaankoop de beste manier om burgers te ontzorgen. En daarbovenop komt de garantie voor een zeer goede energieprijs.
Ik heb alle begrip voor bezorgde vragen en opmerkingen. Eén tussenkomst greep het faillissement aan voor een wel heel frontale – en onterechte – aanval op het principe van de groepsaankoop. Als het van de N-VA, onze grootste oppositiepartij, zou afhangen, dan stopt de provincie per direct met de organisatie van een groepsaankoop. Het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier is volgens hun fractieleider ook nefast voor heel wat West-Vlamingen. Zijn enige argument hiervoor was dat de Vlaamse Energieleverancier in 2019 de West-Vlaamse groepsaankoop won, dat daardoor veel West-Vlamingen klant waren geworden van die leverancier en dat nogal wat provinciegenoten ook klant zijn gebleven. De provincie zou die mensen, aldus de N-VA, misleid hebben. Daardoor zouden nu heel veel mensen met een beschuldigende vinger naar de provincie wijzen.
Ik voel mee met de mensen die slachtoffer werden van het faillissement. Maar dat de provincie zich hiervoor schuldig zou moeten voelen, dat is een groteske beschuldiging die kant noch wal raakt. Al was het maar omdat wij de deelnemers aan de groepsaankoop adviseren om elk jaar mee te doen, en al zeker niet standaard in te tekenen op een verlengingsvoorstel na een groepsaankoop. Niet voor niets helpen we – mede dankzij de gewaardeerde steun van zowat elk gemeentebestuur – iedereen die wil deelnemen maar wat moeite heeft met het bijhorende papierwerk. Er zijn zelfs speciale zitdagen voorzien, voor wie niet goed overweg kan met de computer.
De meest gestelde vraag in de provincieraad was of we als provincie geen extra garanties konden inbouwen, zodat er nul risico zou zijn op een faillissement van de winnaar van de groepsaankoop. Een begrijpelijk vraag. Ook ik zou het liefst alle denkbare en zelfs ondenkbare risico’s willen uitsluiten. Uiteraard ga ik de vraag naar bijkomende garanties grondig bekijken, maar het lijkt me geen evidentie.
Ik moet hierin ook eerlijk blijven. Die 100 procent garantie kunnen wij volgens mij niet geven. Het lijkt me zelfs een beetje overmoedig te pretenderen dat we als provinciebestuur het werk van de gespecialiseerde energiewaakhond beter zouden doen. De controle op de financiële gezondheid van de energieleveranciers – hier draait het toch om – is de exclusieve bevoegdheid van de VREG. Elke energieleverancier dient een leveringsvergunning aan te vragen. Hierbij moet de leverancier bewijzen te beschikken over voldoende financiële en technische capaciteit. En er moeten garanties gegeven worden om aan de behoeften van de klanten te voldoen (zowel voor elektriciteit als voor aardgas). De energieregulator monitort continu of alle leveranciers aan deze voorwaarden blijven voldoen.
We bouwden wel al een aantal andere garanties in. Zo verbieden we expliciet dat de leverancier éénzijdig de voorschotten kan verhogen en zorgen we voor een vaste prijs voor één jaar. Dit is nog altijd de looptijd met de beste garantie op een goede prijs. Ik begrijp de suggestie van een collega om te onderzoeken of we geen contracten voor meerdere jaren kunnen aanbieden. Ik heb naar waarheid geantwoord dat dit geen goed idee zou zijn, omdat je dan uiteindelijk veel meer zal betalen.
De provincie West-Vlaanderen zorgt via de groepsaankoop groene stroom en gas voor een voordelig energiecontract. En dit al 11 jaar lang. We bereiken meer dan 70 000 West-Vlaamse gezinnen met onze actie. Toch wel een blijk van vertrouwen. Mochten we, zoals N-VA voorstelt, geen groepsaankoop meer organiseren, dan pas zouden er veel West-Vlamingen met een beschuldigende vinger naar het provinciebestuur wijzen.
De inschrijvingen voor de groepsaankoop 2022 lopen intussen als een trein. We noteerden half december zelfs al 60% meer geïnteresseerden dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar. Nu enkel nog hopen dat de internationale energiemarkt wat tot rust komt, zodat we in februari jullie allemaal opnieuw een mooi voorstel kunnen doen.
Wil je zelf ook meedoen, hier vind je alle info.