Groen idee? Ga ervoor!
De eerste call van Landschapsfonds Westhoek dateert van november vorig jaar. De oproep richt zich tot al wie een tof, vindingrijk en vooral groen projectidee heeft voor zijn of haar buurt. Die eerste call levert zeven concrete initiatieven op. De deelnemers krijgen een bijdrage uit het fonds, tot maximum 5 000 euro. De voorwaarde is wel dat ze zelf ook de helft van het bedrag binnenhalen via crowdfunding. Allese zeven de campagnes kunnen rekenen op de financiële inbreng van heel wat sponsors en halen het startbudget. Een geslaagd pilootproject?
Het antwoord is positief. Er zijn intussen heel wat believers. Griet Pype is een van hen. Zij diende samen met haar vriendinnen Lies en Siska een project in. Het was allemaal ‘kort dag’. Griet las de oproep, zag de einddatum (en die was niet veraf) en riep haar vriendinnen bijeen. Met hun project ’t Goeie Leven willen ze het buurtleven in Heuvelland wat extra vuur geven. Letterlijk in dit geval, want er wordt een leemoven gebouwd. De buurtbewoners komen maandelijks bijeen rond de oven. Ze brengen hun bakdeeg mee en terwijl het brood of de koekjes bakken, wordt er gebabbeld. Meer moet dat niet zijn.
Griet baat in Heuvelland een B&B uit. Lies is zelfstandig thuisverpleegkundige en Siska heeft een crêche. Drie ondernemende dames dus, met heel wat plannen en dromen. Het landschapsfonds was voor hen een extra motivatie om een gezamenlijk project in te dienen. Het projectplan werd goedgekeurd. Intussen zijn de werken aan het platform voor de leemoven al gestart. Er komt ook nog een voedselbos en in het najaar staan try-outs gepland van hun themawandelingen.
Het leuke aan deze projectformule is dat het snel gaat. Je dient een project in en nog geen maand later weet je al of het fonds meestapt in het verhaal. Daarna start de crowdfunding. Die duurt zes weken. Als er voldoende sponsors cofinancieren, krijgt het project definitief groen licht. Het hele proces duurt amper drie maanden. Volgens Griet is dat een goede strategie. “De sponsors zien meteen resultaat. Voor ons was die crowdfunding een goede graadmeter. Je voelt meteen of er draagvlak is voor je initiatief. We haalden zeventig sponsors binnen en 80% is uit de buurt. Dan weet je dat het project goed zit! De teller stond uiteindelijk op 7 500 euro en dat is zelfs iets meer dan geraamd.”
Het Landschapsfonds Westhoek is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek, de provincie West-Vlaanderen, het Streekfonds West-Vlaanderen en de crowdfundingsite Voor je Buurt. Het fonds wordt ook nog gesteund door het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij. In het fonds is 50 000 euro samengebracht. Wie een project wil indienen, kan tot 25 augustus een campagnepagina aanmaken. Ik zou zeggen: wacht niet te lang, laat je drijven door je groene ideeën en ga ervoor! Het is niet alleen goed voor jezelf. Ook je buurt zal je dankbaar zijn.