Europarc conferentie in Riga
Europarc Federation doet bij het grote publiek niet meteen een belletje rinkelen. Het heeft niets te maken met gelijkluidende subtropische zwemparadijzen of vakantieparken.
Europarc is een organisatie die ijvert voor de bescherming van het Europese natuurlijke en landschappelijke erfgoed. De oprichting ervan dateert al van 1973 en gebeurde onder impuls van een Duitse industrieel en Belgische professoren.
Vandaag heeft Europarc 400 leden uit een veertigtal landen. België telt zeventien leden, veelal overheden en/of beheerders van natuurparken en regionale landschappen. De voorzitter van de federatie is Ignace Schops, Kempenaar en al jaren actief voortrekker van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De Belgische pioniersrol in de organisatie wordt dus tot op vandaag doorgetrokken.
Wat doet Europarc Federation in haar dagelijkse werking, aangestuurd vanuit Duitsland en Brussel? De organisatie reikt een Europees charter uit aan natuurparken die het duurzaam toerisme voorop stellen. Europarc is ook kennispartner in heel wat grensoverschrijdende (Europese) projecten en studies. Als opener van de conferentie werd een paper voorgesteld rond Periurban Parks, Their place in EU Policies, een onderzoek naar hoe de ‘wilde’ natuur in de stadsrand kan bijdragen tot een gezondere leefomgeving. a
(lees verder onder deze foto)
Mijn aanwezigheid op de conferentie is niet alleen ingegeven vanuit mijn bevoegdheden (natuur, milieu, provinciale domeinen). De voorbije jaren zijn effectief ook twee provinciale domeinen toegetreden tot Europarc: Landschapspark Bulskampveld en Zwin Natuur Park. Ik ben ingeschreven als Park President, what’s in a name.
Tijdens de vierdaagse in Riga wil ik vooral nagaan wat die internationale samenwerking ons concreet kan opleveren. Gaat het om delen van ervaring, kennis en veldwerkresultaten? Dat is natuurlijk al een meerwaarde op zich. Of reikt Europarc ook nog iets verder dan dat en kan het een gemeenschappelijke stem vertolken inzake biodiversiteit en ecosystemen? Fungeren als luis in de pels?
Dat zal ik de komende dagen wel uitvissen, hier in Jurmala, stadje aan de Baltische zee, geflankeerd door Kemeru National Park. Een parkbezoek staat bovenaan op mijn agenda!