Een spectaculair bod
Al meer dan 62 000 gezinnen schreven zich vrijblijvend in voor de negende groepsaankoop groene stroom en gas van de Provincie West-Vlaanderen. Engie had het beste bod en mag instaan voor de levering. Engie? Wenkbrauwen durven zich al eens te fronsen bij het horen van de naam van deze energieleverancier. Ik kan de inschrijvers geruststellen. Aan ons levert Engie 100% groene stroom. En – niet onbelangrijk in dit verhaal – ze zullen dit doen aan een fenomenaal lage prijs.
Bij de veiling zorgde Engie voor een recordaanbieding. Voor de combinatie groene stroom/gas zat de energieleverancier maar liefst 55% onder het actueel marktaanbod (*). Voor wie enkel groene stroom wil, was het bod eveneens spectaculair: 43% onder het actueel marktaanbod. Ook voor de professionele contracten bood Engie telkens de laagste prijs aan. Het is het beste veilingbod sinds we de groepsaankoop hebben ingevoerd. Missie meer dan geslaagd, zou je denken.
En toch, hier en daar duiken kritische bemerkingen op. Is Engie niet die energiereus die 50% van de energie haalt uit zijn kerncentrales? Hoe zeker kan je dan zijn van die ‘groene stroom’? Ik ben formeel: de groene stroom die Engie via de groepsaankoop zal leveren, voldoet aan alle voorwaarden om het label groen te dragen. Het is VREG, de Vlaamse energieregulator, die dit allemaal nauwgezet controleert.
Elke leverancier moet ‘garanties van oorsprong’ indienen en op basis daarvan kan VREG nagaan of de aangeleverde groene stroom wel degelijk komt uit hernieuwbare energiebronnen. Wat dat betreft, kunnen we bij deze groepsaankoop dus zeker op beide oren slapen. Bijkomend effect van een geslaagde groepsaankoop: als we met zijn allen intekenen op groene stroom, zorgen we dat de vraag naar die groene stroom toeneemt. Het geeft aan de leverancier de nodige push om te investeren in hernieuwbare energie.
En ja, het mag en kan allemaal wat sneller, die investeringen, maar we zijn op de goede weg. Wie mijn beleid volgt, weet dat ik tegen fossiele brandstoffen ben en ook niet meteen warm loop voor de kerncentrales. De kerncentrales zijn nu misschien nog even nodig, maar straks niet meer. En dan is de vraag naar herkomst meteen een vraag die er helemaal niet meer toe doet. Trouwens, het is niet altijd fair om de investeerder met de vinger te wijzen. Het is niet de investeerder die de opmars van windmolens tegenhoudt …
Maar laten we vooral niet vergeten waarom we zoveel jaren geleden de groepsaankoop hebben opgestart. Dat was in eerste instantie om de prijs van de energiefactuur naar beneden te halen. De koopkracht van de mensen versterk je door ervoor te zorgen dat hun energiefactuur daalt. Bij deze recente veiling heeft Engie de prijs wel heel scherp gesteld. En dat zal zich laten voelen in die energiefactuur, zoveel is zeker.
Wie zich niet heeft ingeschreven, heeft natuurlijk ongelijk. Maar het goede nieuws is dat je dit nog kan rechtzetten. De inschrijvingsperiode is verlengd tot en met 30 maart. Registreren kan op onze site van de Groepsaankoop.
(*) Het actueel marktaanbod is samengesteld aan de hand van het gewogen gemiddelde van de voordeligste contracten die de zes grootste energieleveranciers van Vlaanderen momenteel bieden voor een vergelijkbaar energieaanbod.