1.104 waargenomen soorten: succesvolle zevende editie 1.000-soortendag in Ledegem en Moorslede
Voor de zevende keer al sloegen het Stadlandschap West-Vlaamse Hart en de provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om een 1.000-soortendag te organiseren. Beter gezegd, een 1.000-soortenweekend, want zowel op zaterdag 10 juni als zondag 11 juni werd er geteld. We streken neer in Ledegem en Moorslede, waar ook het gemeentebestuur samen met Natuurpunt Mandelstreke aan mee werkte. En zo werden maar liefst 1.104 soorten waargenomen.
Natuurlijk kwamen er ook helpende handen van tal van natuur- en milieuverenigingen zoals Natuurpuntkern De Reiger, De Kolleblomme, Mycologia en Plantenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, Natuurpunt De Torenvalk, Natuurpunt Westland, Insectenwerkgroep De Bron, FON, Nationale Werkgroep Botanie, Aculea en VELT. ZIj zorgden voor de nodige expertise bij het zoeken naar de soorten.
Meer soorten waargenomen dan vorig jaar
In Hooglede en Staden zijn er vorig jaar 1.098 soorten geteld, maar dit jaar gingen we over de kaap van 1.100. Het verschil is niet erg groot, maar toch een mijlpaal. Met 1.104 waargenomen soorten scoren we beter dan vorig jaar. Veel soorten zijn meermaals waargenomen, wat het aantal effectief gespotte dieren en planten brengt op 3.103 individuele gevallen.
(lees verder onder de afbeelding – waarnemers op pad met een verrekijker)
Het meeste van die waargenomen soorten waren planten, nachtvlinders en micro’s, kevers, wantsen &cicaden, en vogels. Maar liefst 875 nachtvlinders en micro’s, gaande van de gewone worteluil naar een groene dwergspanner tot een zwartvlekgranietmot, werden gespot.
Alleses werd bijgehouden door foto’s en beschrijvingen van de soorten op te slaan op de website ‘waarnemingen.be’, het grootste natuurplatform van België waar burgers hun natuurwaarnemingen via het internet kunnen delen. Dat zorgde ervoor dat er plots veel meer data was, voor de gemeenten Ledegem en Moorslede, wat een stijging van 6,6% voor hun databank opleverde.
(lees verder onder de afbeelding)
Het leuke tijdens zo’n telweekend is het ontdekken van speciale en zeldzame soorten. Ook in Moorslede en Ledegem hebben we een aantal zeer zeldzame dieren en planten aangetroffen Zo Is er de smalleweegbreemot, een soort nachtvlinder, een schimmel genaamd het hulstrotondezwammetje en de getekende biesbladroller, een microvlinder.
Elk jaar is het ook een uitzonderlijk mooi moment wanneer de 1.000ste soort wordt gevonden. Dit jaar was die eer weggelegd voor het boogvlekkapoentje, een zeer bijzondere soort lieveheersbeestje. Nog uitzonderlijker was de aanwezigheid van een onderzoeker, die deel uitmaakte van het team van experten, die al 10 jaar op zoek was naar het diertje.
(lees verder onder de afbeelding – waarneemster op pad met haar smartphone)
De waarnemingen zijn best wel verspreid over beide gemeenten, want men ging op heel wat verschillende locaties aan de slag. Zo ging er een groepje naar het domeinbos deVierkaven, trokken anderen naar de Stroroute, de voormalige spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper en nu een Groene As. Ook het park Mariënstede en de Ledegemse Meersen zijn verkend. Zelfs in particuliere tuinen en aan de bermen van de E403 gingen waarnemers op zoek.
(lees verder onder de afbeelding)
Maar voor wat is zo’n telweekend nu goed, hoor ik je denken? Wel het is een uniek moment om op een grootschalig niveau een inventarisatie van de planten- en diersoorten in de gemeenten vast te leggen. Hoewel het een momentopname is, geeft het mooi weer hoe het gesteld is met de biodiversiteit in Moorslede en Ledegem. En ook voor u en mij is belangrijk dat er een grote verscheidenheid aan dieren en planten in een bepaald leefgebied is.
Een divers leefgebied is van vitaal belang voor onze maatschappij. Het zorgt voor onze schone lucht en geeft ons fris water. Een goede kwaliteit van de bodem komt door bacteriën en andere levende organismen die organisch materiaal afbreken tot voedingsstoffen. En vergeet zeker niet de bestuiving van gewassen, waardoor wij voedsel hebben. Het is dan ook niet gek dat we als mens genoeg aandacht hebben voor en belang hechten aan biodiversiteit!