Raversyde is ons provinciedomein gelegen langs de kustlijn, tussen Middelkerke en Oostende. De combinatie van duinengordel, polderlandschap en cultuurhistorisch erfgoed is uniek. Je kan hier in de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog duiken, maar evenzeer de sfeer opsnuiven van een middeleeuws vissersdorp.

Batterij Aachen is zo een WO1-relict met een verhaal. Het is de enige nog volledig bewaarde Duitse kustbatterij. Het complex, bestaande uit bunkers en geschutstellingen, onderging een uitgebreide en grondige restauratie. ANNo architecten was hier drie jaar lang actief. De restauratie en museale herinrichting kostte ruim 3.5 miljoen euro. Het resultaat mag gezien worden. Ik ben bijzonder enthousiast over de manier waarop de site is ontsloten.

Als bezoeker kan je dit verhaal ontdekken op verschillende niveaus. Een multimediale gids loodst je doorheen het parcours. Er is een interessante afwisseling tussen 3d-simulaties, animatiefilmpjes en de presentatie van authentieke collectiestukken. De outdoor-betonmaquettes zijn blikvangers, en dat is zeker het geval voor de 1 op 1 dwarsdoorsnede van een scheepsgeschut.

Het verhaal dat hier wordt verteld, is een Duits verhaal en ook dat is een vrij uniek gegeven in de ontsluiting van WO 1-erfgoed in Vlaanderen. Drie jaar lang, van 1915 tot 1918, hebben artilleristen van het Duitse marine korps deze batterij bemand. Als bezoeker krijg je hùn verhaal te horen, en dat is niet louter een militair relaas. De verdienste van deze herinrichting is dat er ook een diepmenselijk verhaal wordt toegevoegd.

En dan is er nog de hedendaagse touch die Nederlandse kunstenares Lily Van Der Stokker aanbracht. Ik geef het je op een briefje: het Groen Geruite Huis wordt het decor voor heel wat selfies!

Raversyde batterij Aachen
© JVL
Raversyde batterij aachen
© JVL
Raversyde Lily huis
© JVL