Het Zwin Natuur Park hield zaterdag voor het eerst een 1 000-soortendag. Ik geef het toe: kijken naar de live-berichtgeving over de telling gaf me meer voldoening dan wat ik de dag nadien in de statistieken van de verkiezingen zag verschijnen.

“De waarnemers kwamen van heinde en verre naar het Zwin afgezakt, maar er namen ook gewone bezoekers deel aan de telling”, vertelt wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts. “Voor die experten is zo een dag een feest. Het Zwin is op zich al een bijzondere biotoop. Door de waarnemingen 24 uur lang open te stellen, kon men nu ook eens afkomen om onze nachtvlinders te spotten.”

Halfweg de voormiddag hadden de 48 waarnemers al meer dan 500 soorten geregistreerd. En er zaten unieke waarnemingen bij zoals de kwelderpistoolmot, de bijeneter en de drienervige zegge. Wat een mooie benamingen toch! Op het einde van de dag was de kaap van 1 000 soorten vlotjes overschreden. Komen als winnaar uit de bus: de planten, met 301 soorten, goed voor een koppositie van 28%.  Volgen op een tweede plaats, met 14%: de nachtvlinders; en op 10% de kevers.

Het meten van de biodiversiteit, dat doe je dus door te tellen. De site waarnemingen.be is een platform waar natuurliefhebbers digitaal hun ontdekkingen registreren en delen. Het is een samenwerkingsverband tussen Natuurpunt en hun Waalse evenknie Natagora. Ze hebben een gezamenlijke missie: de natuurrijkdom in België in kaart brengen.

Voor mij is die website een revelatie. Je voelt de dynamiek: duizenden mensen die zich dagelijks inzetten om hun waarnemingen met ons te delen en de manier waarop dit dan statistisch wordt verwerkt, zodat ook de gewone leek er wat aan heeft. Daar hou ik wel van en het stemt me ook gerust. Mensdom en biodiversiteit: het is nog niet om zeep.

Bastaardzandloopkever – Cicindela hybrida (© Wim Declercq)