Dankzij de provinciale groepsaankopen stapten de voorbije acht jaar al 100 000 unieke gezinnen over naar groene stroom. Er kwam hierop kritiek vanuit de oppositie (Vlaams Belang) in de provincieraad. En dat op een moment waarop de jongeren massaal naar Brussel trokken om van de politici meer inzet te eisen voor het klimaat. Ik vond dat toen vrij hallucinant.

Dat was eind januari. We zijn nu vier maanden verder en de West-Vlamingen hebben de kritiek ook in de praktijk ongelijk gegeven. Maar liefst 46 141 gezinnen (69 %) en 1 841 bedrijven (60 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers: Vlaamse Energieleverancier voor gezinnen en ENGIE Electrabel voor bedrijven. Nog nooit stapten zoveel gezinnen over na een groepsaankoop.

Met de groepsaankoop willen we onze inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekosten. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een betere prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. We kiezen bovendien voor 100% groene stroom. Milieu en klimaat worden dus niet vergeten.

VIDEO: Vragenuurtje: groepsaankoop groene energie en gas op Focus | WTV