Het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) in West-Vlaanderen telt maar liefst 2.675 kilometer aan fietspaden. Dit klinkt als veel, maar hoe zit het met de staat van deze fietspaden? Waar liggen ze precies? En wat is er nog in de maak? In deze blog geef ik je een helder overzicht van het BFF en stel ik de Fietsatlas voor, die antwoord geeft op al deze vragen. Benieuwd? Lees verder!

Het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk

Het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) is een netwerk van fietspaden die voornamelijk bedoeld zijn voor dagelijkse verplaatsingen, zoals naar het werk of school. Het verbindt verschillende steden en gemeenten in West-Vlaanderen, met in totaal 2.675 kilometer aan routes. Dit netwerk maakt fietsen gemakkelijker, sneller en veiliger voor iedereen.

In 2024 werd de papieren versie van de Fietsatlas uitgebracht, en nu is alles ook online beschikbaar. De Fietsatlas is een instrument om de kwaliteit van de fietsinfrastructuur op het grondgebied te evalueren, prioriteiten te stellen, na te gaan wie bevoegd is, welke aan te spreken partners zijn en welke financiering benut kan worden. Dit maakt het mogelijk om de gegevens up-to-date te houden en zorgt ervoor dat iedereen eenvoudig toegang heeft tot de meest actuele informatie.

Hoe werken met de Fietsatlas?

Wat heeft de Fietsatlas nu precies opgeleverd? Hieronder geef ik een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit de atlas.
In het overzicht komen onderstaande drie vragen consequent aan bod:

  1. Wie is de beheerder van het fietspad?
  2. Wat is de befietsbaarheid van het fietspad?
  3. Hoeveel fietspad is er procentueel befietsbaar in mijn gemeente?

In West-Vlaanderen zijn er drie categorieën wegbeheerders, namelijk de stad of gemeente, de provincie en de Vlaamse Overheid.

Wat betreft de befietsbaarheid van de fietspaden in West-Vlaanderen komen we tot onderstaande conclusies:
• 1.259 kilometer zijn veilig en comfortabel aangelegd
• 861 kilometer zijn voldoende veilig, maar kunnen verbeterd worden
• 443 kilometer worden als onveilig of weinig comfortabel beschouwd
• 112 kilometer geselecteerde routes zijn nog niet aangelegd of niet toegankelijk

Hiervan is dus 47% veilig en goed befietsbaar. 32% is befietsbaar, maar wel voor verbetering vatbaar. 17% is moeilijk befietsbaar en onveilig en 4% is niet-toegankelijk.

Wat betreft de befietsbaarheid voor Poperinge, bij wijze van voorbeeld, komen volgende cijfergegevens naar voor. In totaal ligt er 94 kilometer aan BFF in Poperinge, waarvan:
• 46,7 kilometer veilig en comfortabel fietspad
• 25,1 kilometer voldoende veilig en comfortabel fietspad, maar kan wel nog verbeterd worden
• 22,2 kilometer onveilig en weinig comfortabel fietspad

Hiervan is 49,71% is veilig en goed befietsbaar. 26,69% is befietsbaar, maar wel voor verbetering vatbaar en 23,6% is moeilijk befietsbaar en onveilig.

Aan de slag met de Fietsatlas

De Fietsatlas is een waardevol instrument voor iedereen die zich bezighoudt met mobiliteit in West-Vlaanderen, want het biedt een overzicht van de huidige fietsinfrastructuur, maakt prioriteiten zichtbaar en helpt gemeenten om de juiste keuzes te maken.

Om steden en gemeenten in de toekomst bereikbaar te houden, is het noodzakelijk om het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk verder uit te bouwen als écht alternatief voor de auto op korte en middellange afstand, van 3 tot 15 km. Zodat iedereen zich gemakkelijker, sneller en veiliger kan verplaatsen.

Wil je meer weten of zelf aan de slag met de Fietsatlas? Bezoek dan de website van de fietsatlas!