Kamperen in een provinciaal domein: het klinkt best wel avontuurlijk en dat is het ook. Sinds 2013 kunnen jeugdgroepen terecht op een kampeerzone in de provinciedomeinen Bulskampveld, Tillegembos, Palingbeek en De Gavers. De capaciteit varieert van 25 tot 50 personen. De nieuwe bivakzone op de IJzerboomgaard ziet het iets groter. Daar kunnen vanaf deze zomer 120 jongeren terecht voor een bivak.

De voorbije jaren was de bezettingsgraad van onze bestaande kampeerweides niet zo groot. Dat heeft deels te maken met de beperkte capaciteit. Jeugdverenigingen zijn vooral op zoek naar grote kampeerweiden. Maar wellicht gaven we in het verleden ook zelf te weinig ruchtbaarheid aan ons aanbod. Het reglement is nu herzien en de infrastructuur op punt gezet. De vijf domeinen samen hebben een capaciteit van 270 personen. Niet alleen jeugdverenigingen maar ook sportclubs, scholen, instellingen bijzondere jeugdzorg en jeugdhuizen zijn welkom op onze kampeerweides.

Ik ben heel tevreden dat we als provincie tegemoet komen aan de vraag van jeugdverenigingen naar een geschikte kampeerweide. Vraag en aanbod zijn op dat vlak, zeker in West-Vlaanderen, niet altijd op elkaar ingesteld. Bij de afweging om een provinciaal domein hiervoor open te stellen, moeten we zorgvuldig te werk gaan. Het kan enkel in een recreatiezone en het bivak mag geen overdruk creëren op de bestaande (sanitaire) infrastructuur. De nieuwe IJzerboomgaard leent zich uitstekend voor kampeeractiviteiten. De weide bevindt zich centraal in het domein. De natuur-speelzone met waterpartij, de kinderboerderij en de picknicktafels zijn vlakbij. Meer moet je niet hebben voor een geslaagd kamp!

Meer weten of wil je meteen al reserveren? Stuur gerust een mailtje naar domeinen@west-vlaanderen.be of bel onze Groendienst op 050 40 32 56.

Ijzerboomgaard bivak