Het Magdalenapad is een nieuw fietspad tussen de Koning Albert I-laan en de Heidelbergstraat. Met de realisatie van het pad heeft de provincie een missing link in de Groene Fietsgordel rond Brugge weggewerkt. Wie de route nu affietst, krijgt 830 meter extra fietsplezier voorgeschoteld.

Als project startte de realisatie van de Groene Gordel in 2009. Het is een samenwerking tussen heel wat partners: projectleider de Vlaamse Landmaatschappij, Westtoer, Stad Brugge en de omliggende randgemeenten Beernem, Damme, Oostkamp, Zedelgem, Zuienkerke en Jabbeke.

De Groene Fietsgordel is een 53 kilometer lange lus rond Brugge. Het project situeert zich in de rand-stedelijke open ruimte, een gebied waar we als provincie mee investeren in landschapsherstel en natuurinrichting. De naam van het nieuwe fietspad refereert trouwens naar het Magdalenagoed, een domein van Natuur en Bos, en een van de aanbevolen haltes langs dit fietstraject.

Het fietstraject loopt doorheen bossen, kasteelparken en open landschappen, langs kanalen en pittoreske dorpen. Onderweg kom je heel wat historische bezienswaardigheden tegen: het Fort van Beieren – een van onze minder gekende provinciedomeinen -, de Abdij van Male en kasteel Tillegem.De Groene Fietsgordel is al enkele jaren bewegwijzerd en maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. Langs het traject werd ook geïnvesteerd in picknicktafels en speelzones.

Het Magdalenapad is niet alleen de missing link in de Groene Fietsgordel. Het pad maakt ook deel uit van de groene long ten zuidwesten van Brugge die we sinds een aantal jaar de Kasteelbossen noemen.

Dit nieuwe fietspad werd op een goed jaar tijd gerealiseerd. Het is een dubbelrichtingsfietspad over een afstand van 830 meter. De aanleg van het pad startte in april vorig jaar. De realisatie werd bekostigd door de provincie. We trokken hiervoor om en bij de 260 000 euro uit. De Vlaamse overheid kwam met een subsidie van 59 000 euro over de brug.

Het verhaal is nog niet helemaal afgerond. De Vlaamse Landmaatschappij werkt aan een vervolgtraject. Binnen het Chartreusegebied wordt het Magdalenapad verder uitgebreid, zodat het paardentherapie-pad een lusvormig circuit krijgt. En er volgt ook nog een verbinding met de Wulgebroeken, via een veilige oversteek over de Heidelbergstraat. Vanaf de Heidelbergstraat wordt vervolgens een fietspad voorzien doorheen de Wulgenbroeken tot aan de Wilgenbroekstraat in Oostkamp.

De plannen voor het realiseren van deze tracés zijn volop in aanmaak. De uitvoering is voorzien voor 2021.

Fietslus Groene Gordel – Brugge