Het nieuwe fiets- en wandelpad is een grensoverschrijdende route, aangelegd op de recent aangelegde zeven meter hoge ringdijk. Je kan op die dijk nu dus ook fietsen en wandelen, een traject van bijna zes kilometer, voorzien van uitkijkpunten, zitbanken en infopanelen.

In het Zwin Natuur Park maken Natuur en Bos en de Provincie West-Vlaanderen er een erezaak van om de verwondering voor de natuur mee te geven aan een groot publiek. Die verwondering wordt op allerlei manieren getriggerd en aangewakkerd. Beleving staat centraal.

De opening van het nieuwe fiets- en wandelpad is het ideale moment om ook een nieuw arrangement in de kijker te: “Op de fiets met de gids”. Een Zwingids neemt je mee naar de mooiste plaatsen in de Zwinregio en geeft uitleg over wat er te zien en te beleven valt. Een rondleiding in het kielzog van een gepassioneerde kenner: het werkt nog altijd! In deze tijden van augmented reality en 3d visuals doet het deugd om gewoon een mens van vlees en bloed aan het woord te laten.

Het Zwin Natuur Park is uitgegroeid tot een topattractie aan de kust. Dat bewijzen ook de bezoekerscijfers. In 2018 bezochten meer dan 122 000 mensen het domein, een stijging van bijna 6% ten opzichte van 2017. In de paas- en herfstvakantie zijn piekdagen genoteerd van meer dan 700 bezoekers per dag. Zowat 80% zijn individuele bezoekers, 12% bestaat uit schoolbezoeken, 8% uit groepen.

Vooral bij die laatste doelgroep is er dus nog wel wat groeimarge. De accommodatie is bijzonder geschikt voor bedrijven. Ik vind het een aanrader: powerpoints afgewisseld met een fietstochtje in het Zwin. Wie houdt van wat competitie kan kiezen voor de Zwinchallenge, een leuke teambuildingactiviteit.

Nieuw fiets- en wandelpad op Zwindijk
© PWVL
Nieuw fiets- en wandelpad op Zwindijk
© PWVL