Straks zomeren we in eigen provincie. Ik zie dit niet als een beperking maar als een uitdaging. Hoe zetten we onze provinciale groene troeven extra in de kijker? Hoe geven we onze West-Vlaamse kunstenaars een duwtje in de rug? Twee vragen, één antwoord: VLAG2020.

Ik wou met dit project vooral de nadruk leggen op healing, het helende karakter van de natuur. Niet om over the top holistisch te doen, maar vanuit een overtuiging die wetenschappelijk is onderbouwd. Recreatie in de natuur is een uitlaatklep, goed voor de fysieke en mentale gezondheid.  Kunst beleven is dat ook. Natuur en kunst met elkaar verbinden, levert dus een dubbel positief effect op.

VLAG staat voor Verbeelding Langs Adembenemend Groen. De verbeelding wordt aangereikt door West-Vlaamse kunstenaars. Het adembenemende groen vind je langs de negen Groene Assen. Die Groene Assen zijn voormalige spoorwegbeddingen door de provincie ingericht als fiets- en wandelpaden: de Groene 62, Vloethemveldzate, Stroroute, Guldenspoorpad, Kezelbergroute, Trimaarzate, Frontzate, Vrijbosroute en Abdijenroute.

De Groene Assen zijn samen goed voor honderd kilometer zachte recreatie. Langs die honderd kilometer worden straks honderd vlaggen opgesteld. Het vlaggenproject is een huzarenstukje, want tussen idee en realisatie zit amper een maand tijd. Maar voor dit project steekt iedereen graag een tandje bij, van vlaggenproducent Waelkens tot onze eigen groendienst, die de locaties uitstippelt en logistiek ondersteunt.

Gautier Platteau is de curator van dienst. Hij maakt de selectie van 36 West-Vlaamse kunstenaars, enkele toppers maar vooral ook jonge mensen (*). Zij krijgen de vraag om een aantal vlaggen te ontwerpen. Het enthousiasme is groot. Met dit project promoten we niet alleen onze Groene Assen maar steken we ook onze kunstenaars een financieel hart onder de riem. De helft van het beschikbare budget (50 000 van de 100 000 euro) wordt uitgetrokken voor de artistieke gages.

(lees verder onder de foto)

Campagnebeeld, ontwerp Tim Bisschops.

Vanaf 1 juli kan je Vlag2020 zelf gaan ontdekken. De routes vind je vanaf dan ook terug op de website www.vlag2020.be. De site biedt een routegids aan, met fietstrajecten en een voorstelling van de deelnemende kunstenaars. In samenwerking met Westtoer worden ook langere lussen uitgewerkt, zodat je de VLAG-routes kan spreiden over meerdere dagen en het traject kan combineren met andere zomerse activiteiten in onze provincie.

(*) De line-up: